Guldtacka eller kanske guldmynt?

by interestingcourses

investera i guldVad är bäst att köpa?

Här kommer vi att anta att vi tänker på alternativen för en större placerare, även om mindre placerare kommer att gynnas genom att läsa våra råd också. Det finns flera saker att tänka på när man ska köpa guld.

Gultacka

För den allvarliga samt storskaliga placeraren är tackor ett enkelt samt effektivt sätt att investera i guld. Stora tackor har den lägsta premien, medan små tackor en högre. Värt att tänka på är att stora guldtackor kan vara svårare att sälja än små, den dagen det blir aktuellt. Om du äger en tacka på 1kg, samt du vill sälja, säg 100 gram, är det inte lätt att skära bort ena änden av den.

Guldmynt

Det är förnuftigt att överväga att moderna ett uns guld omyntat mynt, garanteras av en regering i stället för en producent. Eftersom guldmynt är massproducerade samt mycket effektivt tillverkade så de är tillgängliga till mycket konkurrenskraftiga priser jämfört med liknande storlek barer. Eftersom mynt är nästan universellt erkända, är de också lätta att sälja.

Spreaden

Med premium menar vi procenten utöver det aktuella spotpriset på guld. Under 1960-talet, har vi sett spreaden på guld vara så högt som 40%. Detta beror på en rad faktorer på marknaden samt den ändras hela tiden. Det är mer troligt att spreaden är högre för äldre guldmynt jämfört med nyare utgåvor. För stora inköp, vanligtvis 100 eller fler, kan spreaden vara mycket nära den på guldtackor. Små förändringar i procent kan göra mynt samt tackor mer elle mindre intressanta. Dessa förändringar är resultatet av förändringar i tillgång samt efterfrågan.

Överväganden vid en försäljning

Många gör misstaget att endast titta på premien när de ska köpa. I detta fall, skulle de flesta människor dra slutsatsen att tackor i kiloklassen är bäst att köpa, men detta ignorerar starkt möjligheten att mynt, särskilt de äldre typerna, kan säljas för högre priser samt kan ofta säljs privat samlare. Det kan vara något att ha i bakhuvudet när man ska sälja guld. Det finns ett visst samlarvärde hos mynt, som inte finns hos tackor. Det är även fler juvelerare, privatpersoner samt guldhandlare som köper mynt jämfört med tackor. Efterfrågan på mynt är kort samt gott större.

Gamla eller nya guldmynt

Det är också värt att överväga om du vill välja moderna ett uns bullion mynt som Krugerrand, eller äldre traditionella bullion mynt som brittiska regenter, schweiziska franc, etc. För mindre mängder, kostar dessa äldre mynt vanligtvis mer än ett uns mynt, men för större mängder, kan spreaden ofta liknas med Krugerrand eller guldtackor. Här är det de nuvarande marknadsförhållanden som styr, men om spreaden bara är lite högre för de gamla är de helt klart värda att överväga.

Snabb sammanfattning

Stora tackor är enkla att köpa.
Mynt kan vara en bättre investering än tackor.
Krugerrand är oftast det billigaste av alla 1 uns guldmynt.